Cum a resimțit tenul meu autoizolare de COVID-19, îngrijirea și schimbările apărutePosted by On mai 9, 2020

Îngrijirea tenului în autoizolarea de COVID-19. Ce am greșit și ce am învățat. Un subiect foarte vulnerabil, care am adus să îl expun ca o primă lecție a mea, a acestui moment istoric la care iau parte.

Din 22 martie 2020 nu am mai ieșit din casă, m-am autoizolat, și am luat cu mare băgare de seamă sfaturile autorităților.

Practic, de 49 de zile stau în casă. Am ieșit doar de maxim 10 ori în curte, interval scurt de timp, dar locuind într-o curte cu mai multe case am preferat să nu ies decât când a fost necesar, pentru a diminua contactul uman. Ce situații bizare trăim, ajung să fug de oameni… revenind. Cum a resimțit tenul meu autoizolarea și ce schimbări au apărut sunt veritabile lecții. Tenul meu este mixt cu tendință acneică și foarte capricios, iar la apariția coșurilor, ele brusc devin cicatrici…care trec greu sau foarte greu. Până în noiembrie anul 2019 am frecventat cabinetul medicului dermatolog, prin intermediul căruia am reușit să scap de lupta tenului dusă de-a lungul anilor. Am urmat tratament medicamentos puternic, care usca buzele, crăpa fața, părul îmi cădea la fiecare spălare foarte mult, dar sacrificiile au meritat, tenul s-a curățat în profunzime. Cremele recomandate și-au dovedit mereu utilitatea, tenul nu mai prezenta urme de seboree acută avute ca înainte. Ceva însă s-a întâmplat în noiembrie 2019, pe ten îmi apăruseră inflamații de coșuri negre. Am mers rapid la medic și îmi recomandase tratament medicamentos, cum sțiam ce mă așteaptă l-am refuzat, sperând că vor putea cremele să rezolve problemele. Am primit crema Cetaphil SPF 30 dermacontrol și Epiduo gel. La prima aplicare, tenul a început să îmi ardă, eram foarte roșie, am crezut că poate se obișnuiește pielea, așa că aștept. A doua zi, la fel…ardeam de-a binelea, arătam ca și cum am stat la plajă și am adormit acolo, fără vreo protecție solară. Am contactat medicul, i-am explicat situația și a spus să nu mai utilizez în fiecare zi crema Cetaphil. Mi-a fost teamă, extrem de teamă să mai aplic vreuna dintre ele, așa că am renunțat să le mai folosesc. La sfatul unei colege, pasionată de domeniu dermato-cosmetic, am achiziționat un gel de curățare de la DM și o cremă de hidratare pentru dimineață și seară. Tenul s-a liniștit, iar timp de o lună jumătate nu am mai avut probleme. Ambele produse de la DM sunt foarte bune, ele sunt tip tratament medicamentos pentru exterior și scot la suprafață bacteriile, luptând cu ele și vindecându-le. Știu că mi-au apărut coșuri mici, dar au dispărut. Mi s-a părut că tenul merge spre bine, așa că nu mai era necesar vreun tratament tip medicament. Am cercetat piața cremelor de hidratare produse în România și am ales două creme de la firma TIS. Până în martie 2020, conținutul cremelor s-a prezentat pe tenul meu bine, au mai apărut inflamații, probabil de la efectul tramentului, dar nu ceva ce cremele acestea nu puteau trata.

Și iată, am ajuns la cum mi-am îngrijit tenul în perioada de autoizolare. A fost nevoie să prezint această mică istorisire, pentru că am vrut să marchez faptul că mereu am avut un ten cu afecțiuni și nu s-a întâmplat ceva peste noapte în perioada de COVID-19, dar lipsa oxigenului, a vitaminei D, satisfacerea oricăror pofte alimentare au contribuit serios la o bulversare a tenului. Recomandarea medicului dermatolog, în cazul meu e să nu mai consum alimente prăjite, condimentate cu boia, dar eu am un mare viciu – chipsurile cu paprika, iar, de când stau în casă am mâncat extrem de multe. Știu că aș putea ronțăi și altceva, dar creierul știe una și bună – chipsuri cu paprika. Prima lecție: Chiar suntem ceea ce mâncăm, iar corpul nu face decât să ne arate ce este pe interior. Cu cât scăpăm de vicii, cu atât pielea se va bucura.

Transformarea și îngrijirea tenului meu în autoizolare de COVID-19

Prima și a doua săptămână – tenul s-a comportat absolut normal, nu au apărut niciun fel de schimbări. După cum se poate vedea și în poză e fresh, fără coșuri.

Îngrijirea tenului: dimineața – curățarea tenului cu gelul Avene Cleanance , hidratare cu crema de zi multiprotectoare de la TIS, cu SPF 10.

Seara – curățarea tenului cu gelul Avene Cleanance, hidratare cu crema hidratantă vitamine, mușețel și acid hialuronic de la TIS.

O dată pe săptămână am aplicat o mască de exfoliere, preparată cu bicarbonat de sodiu și apă. După aceea am hidratat tenul cu o mască preparată de mine, în casă cu miere naturală, am lăsat-o să acționeze 5 minute și după am clătit-o cu apă călduță.

A treia săptămână – apare primul coș, cu puroi…După două zile, pe obrazul cu pricina i se alătură alți prieteni. Coșul se vindecă puțin, dar nu suficient.

Timp de trei zile în acea săptămână am hidratat tenul, după curățarea sa, atât dimineața, cât și seara cu crema Himalaya Multipurpose Cream, care a vindecat considerabil inflamațiile. În celelalte zile, după curățarea cu gelul de spălare am aplicat dimineața crema de zi multiprotectoare de la TIS, cu SPF 10.

Am renunțat să mai aplic măști, pentru că de fiecare dată când mă spălam pe ten atingeam și coșurile, astfel riscam să le sparg.

Actualmente, când scriu acest articol, primul coș care mi-a apărut a devenit cicatrice pe ten ca și cum aș fi fost tăiată. Eu nu storc coșurile și niciodată nu am agreat acest fapt, pentru că un coș poate avea rădăcină în alte părți, iar stoarcerea coșului poate provoca inflamație la nivelul întregului ten. A doua lecție: Să luăm totul așa cum ni se dă și să îngrijim cât putem.

A patra săptămână – coșurile apărute în a treia săptămână începuseră să se vindece, dar s-au îmnulțit.

Îngrijirea tenului: dimineața – curățarea tenului cu gelul Avene Cleanance, hidratare cu crema Himalaya Multipurpose Cream.

Seara – curățarea tenului cu gelul Avene Cleanance, hidratare cu crema Himalaya Multipurpose Cream.

După patru săptămâni am renunțat să mai îmi pozez tenul, nu mai suportam ideea de a-l vedea așa. Iar, pentru a mă simți confortabil cu mine însămi, am apelat la machiaj. Da, machiaj. Persoanele care mă cunosc știu că machiajul meu zilnic este un ruj și eventual puțin creion la ochi, dar fără fond de ten sau pudră. Acum, situațiile disperate m-au dus la măsuri drastice și ajunsesem să mă dau cu BB Cream  și pudră în casă. Tenul îl curățam seara cu dischete pe care aplicam apă micelară pură cu extract de aloe vera ecologică de la Corine de Farme.

A cincia săptămână – coșurile au devenit cicatrici.

Îngrijirea tenului: dimineața – curățarea tenului cu gelul Avene Cleanance, hidratare cu crema de zi multiprotectoare de la TIS, cu SPF 10.

Seara – curățarea tenului cu gelul Avene Cleanance, hidratare cu crema Ivatherm A.I. Akne – syt.

Crema Ivatherm A.I. Akne – syt. a fost cea care a reușit în timp rapid să curețe tenul, diminuând din inflamațiile coșurilor.

A șasea săptămână – au început să mai apară câteva coșuri, pe obraz și bărbie, după doar două zile și ele au fost spre vindecare, în stadiul de cicatrici.

Îngrijirea tenului: dimineața – curățarea tenului cu gelul Avene Cleanance, hidratare cu crema de zi multiprotectoare de la TIS, cu SPF 10.

Seara – curățarea tenului cu gelul Avene Cleanance, hidratare cu crema Ivatherm A.I. Akne – syt.

A șaptea săptămână – toate coșurile de pe ten sunt în stadiul de cicatrici, tenul prezintă urme și de seboree.

ingrijire ten - Cum a resimțit tenul meu autoizolare de COVID-19, îngrijirea și schimbările apărute

Îngrijirea tenului: dimineața – curățarea tenului cu gelul Avene Cleanance, hidratare cu crema

Seara – curățarea tenului cu gelul Avene Cleanance, hidratare cu crema Ivatherm A.I. Akne – syt.

Lecțiile învățate de mine sunt: să spun stop viciilor alimentare, să încerc să stau măcar dimineața și seara pe fereastră sau în curte, când nu circulă prea mult vecinii, pentru ca tenul să danseze cu aerul. Îngrijirea ce va urma după 15 mai o voi stabili cât de curând, la recomandarea profesionistă. Chiar dacă din data de 15 mai restricțiile sunt luate, asta nu înseamnă că voi fugi unde văd cu privirea. NU! Voi da dovadă de responsabilitate, și voi ieși doar la mici plimbări, ceea ce e recomandat pentru oricine. Responsabilitatea stă în mâinile noastre. Pentru a ne bucura de mâine, trebuie să alegem isteț azi.

Am discutat despre subiectul îngrijirii tenului și cu o I.A. , o colegă pasionată de domeniul dermato – cosmetic. Cum informațiile primite de la ea mi-au fost de mare ajutor, am decis să le împărtășesc și aici.

Ce am greșit în schema de îngrijire?

Schema de îngrijire este una de bază, pași pe care-i utilizezi sunt corecți, tot ceea ce trebuie sa mai faci este să alegi produsele cu o formulă non-iritantă. Principalul factor greșit stă bineînțeles și în alimentație, pe lângă faptul că trebuie să avem o igienă corectă a îngrijirii tenului, alimentația nesănătoasă, cum sunt prajelile, chips-urile sunt un factor ce nu poate lupta cu niciun fel de cremă, pentru că totul pornește din interior. 

Trebuie să ne ajustăm rutina de îngrijire în funcție de necesitățile tenului nostru, ce poate fi afectat de factorii externi, precum: vânt, soare, umiditate, temperaturi scăzute, temperaturile ridicate, fiind necesară o cremă cu factor de protecție pe toată perioada anului. Singura diferență ar fi că în perioada mai rece a anului, putem utiliza o cremă cu un factor de protecție mai scăzut. 

Tenul poate fi afectat din cauza faptului că nu a luat contact cu aerul și soarele?

Din punctul meu de vedere consideră că da, privatizarea tenului de razele solare și de oxigenarea zilnică la care a fost expus o lungă perioadă de timp, pot să provoace anumite erupții, uscăciune sau alte efecte negative. Ce putem face în acest caz ? Eu una, aleg să aerisesc locuința cât mai mult timp posibil, unele locuri sunt în permanență aerisite,(recomand) utilizarea unui umidificator în cazul în care considerați că aerul este prea uscat, iar dimineața când razele soarelui sunt cele mai nocive să ne alimentăm 15-20 de minute cu vit D de 3-4 ori pe săptămână, și bineînțeles menținerea riguroasă a unei rutine de îngrijire.

Ce se recomandă pentru curățare și hidratare în perioada de autoizolare, dar și după aceasta, pentru persoanele cu ten mixt, gras, sensibil. Dar predispus la acnee?

Cea mai importantă recomandare, indiferent de perioada în care ne aflăm, ține de menținerea constantă a unei rutine de îngrijire cu produse ce nu conțin parfum, alcool denaturat sau uleiuri esențiale, deoarece acestea pot provoca erupții. Tenul trebuie să respire pe cât posibil, iar produsele utilizate trebuie să fie non – iritante (fără parabeni, fără parfum, fără alcool).

 O rutină simplă precum: dimineața utilizăm un gel de curățare și o cremă cu factor de protecție 30+, ce este și hidratantă (în cazul în care simțim nevoia de hidratare); seara utilizăm o apă micelară pentru demachierea tenului de impuritățile acumulate peste zi, spălăm apoi tenul cu gelul de curățare și îi oferim îngrijirea de care are nevoie, 

Tenul și necesitățile acestuia diferă de la o persoană la persoană și nu există o rețetă secretă pe care o pot furniza ca să spun că funcționează într-un mod universal. Trebuie să fim atenți la ce reacționează în mod pozitiv tenul nostru și să utilizăm produsele adecvate în primul rând tipului de ten pe care îl avem. 

Având în vedere că din data de 15 mai purtarea măștii devi obligatorie, ce efecte poate provoca masca tenului?

Efectele adverse pe care masca le poate provoca tenului nostru, sunt în principal iritațiile, deoarece înăuntru se propagă un mediu favorabil pentru dezvoltarea bacteriilor. Totodată, purtarea acesteia pentru o perioada îndelungată, poate provoca leziuni asupra tenului, din pricina structurii sale abrazive, mai ales în cazul persoanelor cu ten predispus iritațiilor sau acneic. Pentru evitarea creării unui mediu favorabil de dezvoltare a bacteriilor, se recomandă ca masca chirurgicală să fie schimbată la un interval de 2 ore.

Să nu uităm să zâmbim și să ne iubim tenul așa cum e el, pentru că el deja ne iubește pe noi cu fiecare zi în care îl îngrijim așa cum se cuvine.

Tenul tău ce spune despre această perioadă de autoizolare a ta?

#detoate

îngrijirea tenului în autoizolarea de COVID-19

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *