12 comune cu potențial turistic în ClujPosted by On aprilie 11, 2019

hashtagholiday comune cluj - 12 comune cu potențial turistic în Cluj

hashtagholiday-comune-cluj


12 comune cu potențial turistic în Cluj

Campanie inedită de branding în județul Cluj. Echipa Plaiuri Noi a demarat un proiect ce are ca scop promovarea a 12 comune din județul Cluj. Un ținut care se distinge: prin castelele Bánffy și a altor familii nobiliare, prin case din piatră vulcanică, prin pajiști unice care atrag fluturi speciali, prin stufărișuri ca o mică deltă transilvăneană.

Harta teritoriu 1 1024x768 - 12 comune cu potențial turistic în Cluj   Viitorul se poate scrie doar dacă îți știi trecutul, și ce poate fi mai frumos când timpurile noi aduc împreună generații și generații. Spune-ți trecutul, iar el va fi transmis mai departe! Caravana Plaiuri Noi, proiect demarat în județul Cluj a scos la iveală 12 comune cu potențial turistic.  “Spre surprinderea multora, nu cunoaștem ceea ce e cu adevărat autentic, cu adevărat local și ceea ce are cu adevărat potențial de valorificare pentru vremurile contemporane. La vremuri noi avem nevoie de plaiuri cu soluții noi. E nevoie de redescoperirea specificului local autentic, dar și de punerea sa în valoare prin crearea de servicii și experiențe creative, cu aport economic pentru comunitate”, echipa Caravana Planuri Noi.

 

Iată câteva din poveștile fascinante pe care le poți afla și tu, dacă străbați acele locuri

 

În satul Pădurenii, din comuna Mintiu Gherlii am dat peste un fost campion național de maraton. La o vârstă foarte înaintată încă mai aleargă la maratoane, mai ales când îl mai ajută unul-altul și îl înscriu la competiții. Tot acolo, pe dealul de deasupra satului am descoperit un teren de vis cu un măr imens în centru. Pare numai bun pentru un eveniment cu gust și cu adânc specific local.

 

În deplasările de pe Valea Lujerdiului (comuna Cornești) am aflat că o parte din piatra folosită la construcția Casei Poporului și a decorațiunilor interioare provine de aici. Tot pe această vale există o marcă înregistrătă de jinars din prune galbene și o pensiune construită de primărie cu ajutorul unui antreprenor american care și-a reaflat istoria familiei, prin descoperirea unui cimitir evreiesc dintr-o pădure din aproapiere.

 

În Borșa (de Cluj), clopotul mic din biserica satului, clopot cu înscripții vechi slavone, apără comuna de grindină de fiecare dată când este tras la timp. La Giula, un sat din comună, găsim case speciale din piatră, dar cu acoperișuri aparte, brodate cu modele specifice Țării Călatei și păun întreg sculptat.

 

La Sic, un olandez pasionat de dansurile folclorice a vizitat atât de des comuna, încât s-a îndrăgostit de o fată, și cum fata nu a vrut să își părăsească satul natal, a rămas el aici. A cumpărat o casă, și fără să știe, a cumpărat chiar una din cele trei case de dans din Sic, făcând primul pas pentru întemeierea muzeului dansului popular.

 

Vizita Sic casa muzeu 1024x769 - 12 comune cu potențial turistic în Cluj

Casă muzeu din Sic

 

 

 

Proiectul așteaptă colaborări sau recomandări. Se pot implica două tipuri de persoane în proiect. Pe de o parte comunitățile din teritoriu (fie mici antreprenori, organizații sau persoane cu inițiativă), iar noi îi vom include în noua platformă și în activitățile acesteia. A doua categorie sunt voluntari din mediul urban. Aceștia ne pot ajuta ori la organizarea evenimentelor ori la comunicarea poveștilor culese din zonă.

Urmăriți poveștile echipei pe Facebook.

 

Sursa poza coperta

#detoate

#descopera#holiday#romania

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *