Călătorie în timp, istoria Cetății OradeaPosted by On octombrie 11, 2018

istoria cetatii oradea

istoria cetatii oradea


Studenții de la Facultatea de Jurnalism Oradea, anul II și anul III, au avut ocazia să călătorească în timp și să cunoască istoria Cetății Oradea. Timp de o oră și jumătate, tineri au fost purtați prin povești fascinante de către ghidul Dumitru Noane.

Povestea începe așa, „Mergem cu peste 900 de ani în urmă, când regelui Ladislau i s-a arătat în vis să construiască o mănăstire. ” După urcarea la tron, transformă visul în realitate și construiește mănăstirea cu hramul Fecioarei Maria.

De la un vis, istoria începe să se scrie, iar Ladislau din cauza atacurilor crunte e nevoit să mute mănăstirea pe locul actual al Cetății Oradea. Pentru a apăra mănăstirea s-au folosite palisade, ziduri de apărare. Ghidul ne aduce pentru un moment în zilele noastre, și afirmă că în 2001 s-au găsit ramășite carbonizate de palisade în fântână.

istoria cetatii oradea 1024x768 - Călătorie în timp, istoria Cetății Oradea

Ne întoarcem în trecut, imaginile minți provocate de vorbe se derulează cu fascinație, pentru că în interiorul Cetății aflăm că a existat o catedrală, spre est un palat Episcopal. Actualul Teatru de vară al Cetății se intitula Bastionul Ciunte.

Curiozitatea se ivește, ce e unic la Cetatea din Oradea?

În trecut Cetatea era înconjurată de  râul Crișul Repede și râul Peța. Unicitatea a fost dată de faptul că râul Peța nu îngheța niciodată, fiind un râu termal, iar acest aspect al naturii a pus cetatea în poziție câștigătoare de fiecare dată. Desigur Cetatea a putut fi cucerită prin alte moduri. Austrieci au pus tunuri cu foc pe Dealul Cetății și în Zona Lotus, turci au fost nevoiți să capituleze, iar austrieci au transformat Cetatea în cazarmă, construind mai multe clădiri și o brutărie, care a funcționat timp de 305 ani.

istoria cetatii oradea 1 - Călătorie în timp, istoria Cetății Oradea

Un al aspect unic e dat de „Proba fierului înroșit”. Ritualul presupunea slujba susținută de preot, iar persoana ce era considerată vinovată trebuia să meargă sau să stea în mână cu fierul înroșit. După ritual, persoana în cauză era bandajată la mână timp de două săptămâni, dacă rana se vindeca era considerat nevinovat. Ghidul scoate la iveală un fapt important, rana nu se putea vindeca așa ușor, așa că doar persoanele ce aveau posibilități financiare de a-și cumpăra anumite creme, pentru a se unge, se puteau vindeca.

Ce cred studenții despre această experiență?

Dacă vrei să călătorești în timp, să vezi lumea prin alți ochi, vino la Cetatea din Oradea! Vei fi fascinat de povești, de oameni, de clădiri și de locuri.

#detoate

#oradea #holiday #romania #studentie

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *