Cum e o vacanță la munte când copilul are doar un an?Posted by On august 13, 2018

Călătorie în familie

vacanță în familie


Cum e o vacanță la munte când copilul are doar un an?

Experiența acestei vacanțe o relatează una din cititoarele site-ului nostru, o mămică a unei fetițe dulci de doar un an și o lună.

Vârsta copilului nu trebuie să vă împiedice în a explora lumea împreună! Haideți să aflăm experiența cititoarei noastre alături de soțul și micuța lor.

 Prima excursie în Padiș în trei 

Într-una din săptămânile acestei veri capricioase, ne-am decis să ne scoatem fetița la plimbare la munte. Are un an și o lună, o cheamă Maria și este mare exploratoare a lumii înconjurătoare. Până atunci, mai experimentaserăm alte ieșiri, dar doar pentru o zi sau în locații cărora le putem spune casă.

Soțul meu bugetar fiind, a devenit beneficiar al unor vouchere pentru concediu. Analizând lista unităților de cazare agreată de ministerul de interne, am ales un loc drag nou, care ne amintește de tinerețile noastre fără griji, Padișul, mai exact platoul Glăvoi unde ne plăcea să mergem cu cortul. Am considerat că cel mai bine este să optăm pentru o cazare la Pensiunea Cetățile Ponorului și să ținem cont și de factorul vreme, care oricum este foarte repede schimbătoare în această zonă.

padis hashtagholiday.ro  678x1024 - Cum e o vacanță la munte când copilul are doar un an?

Pensiunea despre care vorbesc, în această perioadă a anului este foarte aglomerată, căci, după cum mărturisește proprietarul, lunile de vară, când sunt cei mai mulți turiști, țin pensiunea pentru tot restul anului. Astfel că, cumva-cumva, am fost și noi strecurați într-o cameră chiar dacă am făcut rezervare cu trei săptămâni înainte de intenția noastră de plecare.

În privința meselor, se oferă micul dejun (între orele 8-10) și cina (18-20), căci, în mod normal, dacă tot ai urcat până la 1200 m altitudine, atunci trebuie neapărat ca după un mic dejun copios să faci un traseu; și prânzul poate fi un sandvici și/sau un pachet de biscuiți.

Zona are destule trasee marcate, cu diverse grade de dificultate, pentru toate gusturile și puterile. Iar după efortul depus urcând și coborând muntele, trebuie să te recuperezi pentru ziua următoare cu o cină serioasă (cu ciorbă/ supă, fel principal și desert), o baie caldă și un pat confortabil. Mâncărurile au fost apreciate până și fetița mea, care nu este un mare fan al mâncării gătite până în momentul de față.

campare hashtagholiday.ro  1024x678 - Cum e o vacanță la munte când copilul are doar un an?

În mod categoric, pensiunea este kidsfriendly. Erau cazați mulți copii și adolescenți veniți să se împrietenească cu natura și cu muntele și, poate, să mai uite pentru câteva ore de gadgeturile epocii contemporane. Și trebuie să menționez că semnal la telefon și wireless există în dotarea pensiunii. Unii copii chiar au descoperit cât de bine se pot distra cu un cățel prietenos, care a primit numele Lisa, a fost purtat în brațe pe traseu, a fost a hrănit, mângâiat, și dacă nu ar fi plouat de cel puțin două ori pe zi, cu siguranță i s-ar fi făcut și baie. În această atmosferă, Maria s-a încadrat perfect. Chiar dacă este mai timidă la început, este foarte prietenoasă și ajunge să facă cu mâna în semn de salut în dreapta și stânga, doar-doar o va remarca cineva. Și trebuie să recunosc, nu dă greș niciodată.

Și pentru că tot am prins vreme bună între cele două rafale de ploaie zilnice, am considerat că trebuie să fim și noi în rând cu lumea și să facem măcar un traseu. Astfel că, ne-am luat fetița într-un port-bebe ergonomic de tip mei tai și am plecat la drum. Am făcut un traseu scurt, pe care îl cunoșteam relativ bine și am bifat punctele de belvedere de deasupra Cetății Ponorului. În anii trecuți se găseau amenajate niște balcoane, care s-au dovedit a fi instabile și periculoase și au fost înlăturate de natură și ceea ce a mai rămas din ele de salvamontiști. De la drumul forestier care leagă Glăvoiul de pensiune, am început să mergem pe traseul marcat cu punct galben (parte a circuitului Cheile Galbenei) și, din locul în care cele două trasee se întâlnesc, am continuat pe punctul albastru (circuitul Cetățile Ponorului, cu coborâre în doline, lucru pe care am dorit să îl evităm) și am ajuns tot la drumul forestier. De la atâta aer proaspăt și zguduială, fetița noastră a renunțat să se mai uite cu ochii ei mari la toate minunile muntelui și, pe finalul traseul, a adormit.

Maria tata hashtagholiday.ro  678x1024 - Cum e o vacanță la munte când copilul are doar un an?

Pentru noi a fost prima excursie pe mai multe zile la munte. Cu siguranță vom mai repeta experiența.

Emilia, Cristian și Maria

 

Dacă vrei și tu să împărtășești experiența vacanțelor cu cei mici, dă-ne de veste într-un mesaj. Hashtagholiday.ro va răspândi printre cititori experiența trăită de voi. Creați amintiri, călătoriți în familie!

#detoate

#cititori#familie#holiday

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *